sobota 3. ledna 2015

Sváteční luštěninové polévky

     Podle tradic jsme si letos na Vánoce udělali poctivé luštěninové polévky. Na Vánoce to byla hrachovka a na Nový rok čočkovka. Obě jsem dělala poprvé, ale povedly se ;) Příprava obou polévek byla velice podobná a obě jsem dělala den dopředu.

     Hustá hrachovka
1x hrnek hrachu
sůl, pepř
cca 2 PL hrašky

     Hrách den předem naložíme do velkého množství vody. Před vařením vodu slijeme a nalijeme novou podle toho, jak hustou polévku chceme. Vaříme tak dlouho, dokud hrách nezměkne (dle naší potřeby). Polévku osolíme a opepříme. Druhý den rozmícháme v trošce vody hrašku a přidáme do polévky, kterou opět vaříme asi 20 minut. Po vaření dochutíme a částečně rozmixujeme tyčovým mixérem. Podáváme s opečeným pečivem.


     Hustá čočkovka
1x hrnek čočky
sůl, pepř
1 ČL majoránky
cca 2 PL hrašky
1x malý stroužek česneku

     Jak jsem psala v úvodu, příprava polévky je stejná, jen jsem ji více kořenila. Muž vyslovil přání, že by se tam hodilo rozmíchané vajíčko. Tak třeba příště :-)


Žádné komentáře:

Okomentovat